News-Updates

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Κεφαλονίτη αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή (1908-1982)

  • Written by  Ύδρυμα Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς- 2018, το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, πραγματοποιήθηκε εσπερίδα από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο «Ο Πάλιος» για να τιμηθεί ο κεφαλονίτης αρχιτέκτονας και καθηγητής ΕΜΠ Θουκυδίδης Βαλεντής (1908-1982) με καταγωγή από τα Φαρακλάτα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, από τις τοπικές αρχές, η Βουλευτής του νομού κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο αντιδήμαρχος Παλικής κ. Γιώργος Κατσιβέλης, ο πρώην Βουλευτής κ. Παναγής Μπενετάτος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήριος Κουρής, ο πρώην Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γ. Θεοτοκάτος, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Α. Παντελειός, ο πρόεδρος του συλλόγου Φαρακλάδων η Εύγερος κ. Π. Λυκούδης,  ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου κ. Άγγελος Μπενετάτος  και η πρόεδρος του συλλόγου φίλων του Μουσείου κα Χαΐδω Νικολετάτου, η συγγραφέας κα Ανδρεάς Τραυλού- Μεσσάρη,  η καθηγήτρια του παν. Αθηνών κα Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα και πολλοί άλλοι αξιόλογοι συμπολίτες μας.

Επίσης την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κόρη του Θουκυδίδη Βαλεντή, κα Μαρία Βαλεντή (αρχιτέκτων),ο σύζυγός της Φραγκίσκος Τούρλος (αρχιτέκτων) καθώς και τα εγγόνια Πέτρος Τούρλος και Ελένη Βαλεντή.

Σκοπός της εσπερίδας ήταν αφενός να αναδείξει την προσωπικότητα και το συνολικό έργο του Θουκυδίδη Βαλεντή  και αφετέρου την ανάγκη ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του παλαιού Α’ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου, εμβληματικού έργου του κεφαλονίτη αρχιτέκτονα. Για το λόγο αυτό, στην αρχή της εκδήλωσης ο Αντιπρόεδρος του ΙΚΙ κ. Η Μπεριάτος  παρουσίασε την απόφαση-ενέργεια του ΙΚΙ να αποστείλει επιστολή στις  αυτοδιοικητικές αρχές (Δήμο Κεφαλονιάς και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) με αίτημα την αποπεράτωση του Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου την οποία και προσυπέγραψαν πολλοί συμπολίτες μας.

Στη είσοδο της Βιβλιοθήκης υπήρχε έκθεση του Γ. Γαλανού με φωτογραφίες και σχέδια από το έργο του Θουκυδίδη Βαλεντή.

Το ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες του στους ομιλητές (Κ. Μωραΐτη καθ. ΕΜΠ, Γ. Γαλανό εκπαιδευτικό- ερευνητή, Φραγκίσκο Τούρλο αρχιτέκτονα) καθώς και σε όλους όσους συνέβαλλαν στην οργάνωση και επιτυχή διεξαγωγή  της εσπερίδας και ιδιαίτερα στην κα Κάτε Αντωνέλου, υπεύθυνη της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης. 

Επίσης το ΙΚΙ ευχαριστεί για την προσφορά τους, το Ξενοδοχείο «Λάσση» ΑΞΤΕ (Σ. Γαλιατσάτος) και το εστιατόριο «Το Ψητό» (Χ. Καμπανός). Τέλος ευχαριστίες εκφράζονται και στα τοπικά ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση .

 

Ομιλίες (MP3)

ΠΗΓΗ: www.kefalonianews.gr

Ηλίας Μπεριάτος - Αφροδίτη Θεοπεφτάτου - Γ. Κατσιβέλης

Μάκης Γαλανός

Κώστας Μωραίτης

Φραγκισκάτος Τούρλος

 

Video Εκδήλωσης

 

Φωτογραφίες Εκδήλωσης


Αναφορές σε ΜΜΕ και άλλα

 

Ο Θουκυδίδης Βαλεντής και το έργο του
kefalonianews.gr

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο «Ο Πάλιος» διοργάνωσε εσπερίδα για να τιμήσει τον αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή, τέκνο της Κεφαλληνιακής διασποράς με καταγωγή από τα Φαρακλάτα Κεφαλονιάς.στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους και χαιρέτησαν η Βουλευτής κ. Αφρ. Θεοπεφτάτου, ο αντιδήμαρχος Παλικής κ. Γ. Κατσιβέλης κ.ά Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησε η κόρη του η Μαρία Βαλεντή. αλλά και η εγγονή του Ελένη Βαλεντή που μας έχει χαρίσει αλησμόνητες μελωδικές εμφανίσεις, στον Βοτανικό κήπο.

Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

Ξεκίνησε η εκδήλωση με χαιρετισμό εκ μέρους του ΙΚΙ του κ. Ηλία Μπεριάτου, Αντιπρόεδρος ΙΚΙ (Συντονιστής) Χαιρέτισε εκ μέρους του πολιτιστικού σωματείου «Ο Πάλιος» ο Γεράσιμος Γαλανός, Εκπαιδευτικός, ιστορικός ερευνητής

Μίλησαν για τον Θουκυδύδι Βαλεντή τιμώντας σημαντικούς Κεφαλλήνες: Η αρχιτεκτονική πρωτοπορία στην Παλική,  ο κ. Κώστας Μωραίτης, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Αναφορά σε δράσεις ενημέρωσης για το έργο του Θουκυδίδη Βαλεντή έκανε ο κ. Φραγκίσκος Τούρλος, Αρχιτέκτων- Μηχανικός Πολεοδόμος UniFi

Για περισσότερη ενημέρωση για το έργο του Θουκ. Βαλεντή θα πρέπει να δείτε το video.

Στο τέλος προβλήθηκε η ταινία αρχείου ΕΡΤ : «Κατοικώντας τον κάνναβο»– Θουκυδίδης Π. Βαλεντής. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι πολλές φορές αναφέρθηκαν οι ομιλητές, ιδιαίτερα ο κ. Κατσιβέλης, για το 1ο Σχολείο Ληξουρίου το οποίο εξωτερικώς έχει αποκατασταθεί και απομένει η αποκατάσταση του εσωτερικού μέρους. Το Σχολείο σχεδιάστηκε από τον Θουκυδίδη Βαλεντή. Τέλος στην είσοδο της Βιβλιοθήκη λειτούργησε έκθεση φωτογραφιών και σχεδίων που αφορούν τον Θουκ. Βαλεντή από τον Μάκη Γαλανό. . Ξεχωριστά να αναφέρουμε ότι δίνονταν δωρεάν μια πολύ ωραία κατατοπιστική έκδοση συλλεκτική της ΚΕΔΗΚΕ για το “Α΄ Διδακτήριο Ληξουρίου”. 80 χρόνια ύπαρξης του παλαιού κτιρίου. του Μάκη Γαλανού, Έκδοση του 2013.

 

 

Πολλά μπράβο στο Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ)
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Επιτέλους, γίνεται μια αρχή από το (ΙΚΙ), (για κάτι που έπρεπε να γίνει από ανάλογους φορείς εδώ και χρόνια), πάνω στο θέμα της ιστορίας, μελέτης και διατήρησης των ιστορικών και δημοσίων κτηρίων του νησιού μας.

Πρόκειται για μια εσπερίδα που πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο «Ο Πάλιος» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 

στο Αργοστόλι,
το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 7.00 μ. μ.
στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Συγκεκριμένα η διεξαγωγή της εσπερίδας είναι για να τιμήσει τον Κεφαλονίτη αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή, (1908-1982) για τη συνεισφορά του στην αρχιτεκτονική δημιουργία της χώρας μας με αξιόλογα έργα, μνημεία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ιστορικό Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, αντιπροσωπευτικό δείγμα του μεσοπολεμικού μοντερνισμού, το οποίο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1999 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Λόγος περί δημοσίων κτηρίων

Από την αρχαιότητα έως σήμερα μέρος της διοίκησης ενός τόπου σε όλα τα πολιτεύματα αποτέλεσαν και αποτελούν τα δημόσια κτήρια και χώροι, που προς όφελος της κοινωνίας και γενικότερα του συνόλου, λειτουργούν ως τόποι συνάντησης, προσφοράς, επικοινωνίας, εργασίας και πολιτικής δράσης.

Τα δημόσια κτήρια και οι χώροι αποτελούν μέρος της ευρύτερης δημόσιας περιουσίας, της περιουσίας του κράτους και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σημεία αναφοράς που ωφελούν την κοινωνία μας. Έτσι, θα πρέπει να έχουν την προσοχή όλων μας, για τη σωστή αξιοποίηση τους, την ευπρέπεια και λειτουργικότητα, καθώς και τη συντήρηση, ώστε να αντέχουν στο χρόνο.

Εκλεκτή θέση σε αυτό το σύνολο των δημοσίων κτηρίων έχουν τα σχολικά οικήματα, που από τόπο σε τόπο ποικίλουν στην αρχιτεκτονική τους και στη χωρητικότητα, διαγράφοντας έτσι μέσα στο χρόνο τις ανάγκες και τις καταστάσεις του τόπου που δημιουργήθηκαν, μέσα από παραμέτρους ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές.

Αναγκαίο για κάθε δημόσιο κτήριο και περιουσία είναι να υπάρχει το Μητρώο του, στο οποίο αναγράφεται πέρα από την ιστορική αναφορά, οι μεταβολές του, αρχιτεκτονικές και κοινωνικές. Δυστυχώς για τα περισσότερα δημόσια και ιστορικά κτήρια του τόπου μας, δεν υπάρχουν μητρώα, με αποτέλεσμα όταν συμβεί κάτι, όπως ένας σεισμός, μια φωτιά, μια άλλη καταστροφή ή ακόμη για να γίνει κάποια αναγκαία επισκευή, αγωνίζονται κάποιοι για να βρουν και να δώσουν στοιχεία του κτηρίου προς διευκόλυνση… της λειτουργικότητας και της αποκατάστασής του. Επίσης,  είναι αναγκαίο αυτό το μητρώο να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, ώστε να δράσουν δυναμικά προς όφελος δικό τους και του κτηρίου, όταν παραστεί μεγάλη ανάγκη ή πρόβλημα. 

Με την απόφαση αυτή του ΙΚΙ, ανοίγεται ένας δρόμος για να μελετηθούν και να συνταχθούν (Φάκελοι Μητρώα): δημοσίων κτηρίων, περιουσίας του κράτους, Ιδρυμάτων και ακόμη εκκλησιών, νοσοκομείων, Δημαρχείων  και κάθε δημόσιου και ιστορικού κτηρίου, ώστε και η ιστορία να καταγραφεί και να είμαστε έτοιμοι για την αποκατάσταση και συντήρηση αυτών των δημοσίων κτηρίων .

Επίσης ανοίγει ένας δρόμος για να τιμηθούν όλοι αυτοί οι σπουδαίοι δημιουργοί και επιστήμονες που πρωτοπόρησαν στην εποχή τους, όπως ο Θουκυδίδης Βαλεντής.

Μακάρι αυτή την εσπερίδα να την τιμήσουν με την παρουσία τους, όχι μόνο οι συγχωριανοί του Θουκυδίδη Βαλεντή, οι Φαρακλάδες,  αλλά και μαθητές που μαθήτευσαν σε αυτό το σπουδαίο σχολικό κτήριο του Α΄ Δημοτικού Ληξουρίου, καθώς και όλοι μας που «εξυπηρετήθηκαμε» από «τα δικά μας» δημόσια κτήρια, ακόμη και ο καθένας που ανήκει σε Δημόσιες Υπηρεσίες που εμπλέκονται ποικιλοτρόπως για τη δημιουργία, αποκατάσταση και λειτουργικότητα αυτών των κτηρίων.