News-Updates

Παρουσίαση βιβλίου για τις Ξηρολιθικές κατασκευές και Τιμητική διάκριση στον Γεράσιμο Σταματάτο

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης:

  • Ημ/νία: - -
  • Χώρος:Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη
Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019, ώρα 6.00 μ.μ.

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) προγραμματίζει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ξηρολιθικές κατασκευές και κτισμένη κληρονομιά/Dry Stone Constructions and Built Heritage» καθώς και για την τιμητική διάκριση στον Γεράσιμο Σταματάτο που θα λάβει χώρα στις 8 Μαρτίου 2019 και ώρα 6.00 μ.μ. στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. 

Στο βιβλίο περιέχονται οι εισηγήσεις του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις ξηρολιθικές κατασκευές που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Αργοστόλι και διοργανώθηκε από το ΙΚΙ και την Διεθνή Εταιρεία για τη Διεπιστημονική Μελέτη των Ξηρολιθικών Κατασκευών /Societé Scientifique Internationale pour l’ Etude Pluridisciplinaire de la Pierre Sèche (SPS). Οι εισηγήσεις που συνοδεύονται από φωτογραφίες και σχέδια, αναφέρονται στην Μεσόγειο, την Ελλάδα καθώς και στα Ιόνια Νησιά.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν : Ο κ. Ηλίας Τουμασάτος, εκπαιδευτικός –συγγραφέας, Δρ Ιστορίας και η κα Μαργαρίτα Κοτσιλίνη αρχιτέκτων μηχανικός. 

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18 Μάρτη 2019

 

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση  του ΙΚΙ

στις 8 Μαρτίου 2019

με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου για τις Ξηρολιθικές κατασκευές

και την τιμητική διάκριση στον Γεράσιμο Σταματάτο (PDF). 

 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή, 8 Μαρτίου2019,  η εκδήλωση του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου για τις Ξηρολιθικές κατασκευές και την τιμητική διάκριση στον Γεράσιμο Σταματάτο.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο  αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος, ο πρόεδρος  της δημοτικής κοινότητας Αργοστολίου κ. Λ. Νιφοράτος, ο πρόεδρος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης  Δρ Ιστορίας  κ. Π. Πετράτος, ο πρ. αντιπεριφερειάρχης κ. Π. ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ο πρώην δήμαρχος Πυλάρου κ. Μ. Κοτσιλίνης, ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου κ. Άγγελος Μπενετάτος, η ομότιμη καθηγήτρια του παν. Αθηνών κα Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα,  η καθηγήτρια κα Δώρα Μαρκάτου, οι καθηγητές του ΤΕΙ/Ιονίου πανεπιστημίου κ.κ. Ν. Μπούκας και Γ. Σαμαράς και πολλοί άλλοι αξιόλογοι συμπολίτες μας.  

 

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο αντιπρόεδρος του ΙΚΙ κ. Ηλίας Μπεριάτος ο οποίος αφού καλωσόρισε το κοινό, ανέφερε ότι η εκδήλωση συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (8 Μαρτίου) και επισήμανε ότι η μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΙΚΙ Νίκη Γουλανδρή το γένος Κεφαλά με καταγωγή από το Ληξούρι (η οποία απεβίωσε τον περασμένο μήνα), είχε ανακηρυχθεί γυναίκα της Ευρώπης το 1991.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην δράση του ΙΚΙ και στο ιστορικό του διεθνούς συνεδρίου για τις ξηρολιθικές κατασκευές  (2016) που υπήρξε, αφενός αφορμή για την συγγραφή και έκδοση του παρουσιαζόμενου βιβλίου και αφετέρου για την λήψη της απόφασης και την  έναρξη των διαδικασιών εγγραφής της τέχνης της ξερολιθιάς στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO ως άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Σε αυτή τη διαδικασία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Ελλάδα και το συνέδριο της Κεφαλονιάς συνέβαλλε καθοριστικά.

 

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην επιμελήτρια του βιβλίου Μάνια Μπεριάτου αρχιτέκτονα –πολεοδόμο- υπ. διδάκτορα ΕΜΠ η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και διάβασε μήνυμα της δεύτερης επιμελήτριας του βιβλίου κας  Ιουλίας Παπαευτυχίου

 

Κατόπιν αυτού ο λόγος δόθηκε στην κα Μαργαρίτα Κοτσιλίνη αρχιτέκτονα μηχανικό και στον κ. Ηλία Τουμασάτο εκπαιδευτικό - Δρα ιστορίας, που έδωσαν μια περιεκτική και σαφή εικόνα του βιβλίου, εστιάζοντας στις εργασίες που είχαν αντικείμενο την Κεφαλονιά     και με εύστοχες κριτικές παρατηρήσεις κατέστησαν  κατανοητό  το θέμα του βιβλίου.

 

 Ακολούθησε  το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης για την βράβευση του συμπολίτη μας Γεράσιμου Σταματάτου η οποία είχε αποφασιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο              στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του περσινού χρόνου 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αρχικά έγινε προσφώνηση από τον κ. Τάκη Μπαζίγο αντιπρόεδρο του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ομιλία από τον κ. Ηλία Τουμασάτο πρώην διευθυντή της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης ο οποίος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την προσωπικότητα και τα προσόντα του τιμώμενου. Ακολούθησαν ευχές  από τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο και στο τέλος ο κ. Ηλίας Μπεριάτος   απένειμε την τιμητική πλακέτα και το τιμητικό δίπλωμα στον Γεράσιμο Σταματάτο «για την διαχρονική προσφορά του στη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και ιδιαίτερα για τον αγώνα του με σκοπό τη διάσωση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Φισκάρδου».    

 

Το ΙΚΙ  εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους  όσους συνέβαλλαν στη πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής και κυρίως στον Ηλία Τουμασάτο και στην Μαργαρίτα Κοτσιλίνη, που με τις εξαιρετικές ομιλίες τους παρουσίασαν με ενάργεια το βιβλίο καθηλώνοντας το ακροατήριο καθώς και στην επιμελήτρια του βιβλίου Μάνια Μπεριάτου για την εργασία συλλογής και επεξεργασίας των  κειμένων του τόμου.

Επίσης θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο και στην υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κα Κάτε Αντωνέλλου καθώς και στο υπόλοιπο προσωπικό της Βιβλιοθήκης για την πολύτιμη  οργανωτική υποστήριξη και βοήθεια τους.

Τέλος, το ΙΚΙ  ευχαριστεί όλους  τους  δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ  που κάλυψαν το γεγονός.

 

 

Κείμενα Ομιλιών

Κείμενο Τουμασατου για Ξηρολιθικές κατασκευές και κτισμένη κληρονομιά (PDF) 

Κείμενο Τουμασατου για Σταματατο Γεράσιμο (PDF) 

Κείμενο Μαργαρίτας Κοτσιλίνη (PDF) 

 

 

 

Ενημέρωση 6 Μάρτη 2019

 

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ : Παρουσίαση του βιβλίου στο οποίο περιέχονται οι        εισηγήσεις του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις ξηρολιθικές κατασκευές που   έλαβε χώρα στο Αργοστόλι και στο οποίο περιέχονται 25 εργασίες (οι περισσότερες στα ελληνικά και οι υπόλοιπες στα αγγλικά και στα γαλλικά) σχετικές με την Μεσόγειο και την Ελλάδα τέσσερις εκ των οποίων αναφέρονται στα Ιόνια νησιά (Κεφαλονιά και Λευκάδα) συνοδευόμενες από φωτογραφίες και άλλο εικαστικό υλικό. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν : Ο κ. Ηλίας Τουμασάτος, εκπαιδευτικός –συγγραφέας και η κα Μαργαρίτα Κοτσιλίνη  αρχιτέκτων μηχανικός

Σημειώνεται ότι αντίτυπα του βιβλίου θα διατίθενται δωρεάν στους προσερχόμενους.   

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: Απονομή του τιμητικού διπλώματος στον συμπολίτη μας Γεράσιμο Σταματάτο (πρόσωπο της χρονιάς 2018 του ΙΚΙ) για την διαχρονική προσφορά του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, η οποία είχε ανακοινωθεί από το ΙΚΙ τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του  χαρακτηρισμού του  περσινού χρόνου 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.   

  

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ ΜΕΡΟΣ   Παρουσίαση του βιβλίου «Ξηρολιθικές κατασκευές και κτισμένη κληρονομιά»

  • Χαιρετισμός από τις επιμελήτριες του βιβλίου Μάνια Μπεριάτου και Ιουλία Παπαευτυχίου
  • Ομιλία από κα Μαργαρίτα Κοτσιλίνη, αρχιτέκτονα –μηχανικό
  • Ομιλία  από κ. Ηλία Τουμασάτο, εκπαιδευτικό- συγγραφέα, Δρα Ιστορίας

 

Β’ ΜΕΡΟΣ  Τιμητική διάκριση από το ΙΚΙ  στον Γεράσιμο Σταματάτο

  • Προσφώνηση από τον κ.Τάκη Μπαζίγο αντιπρόεδρο του Κοργιαλενείου Δ. Συμβουλίου
  • Ομιλία από τον  κ.  Ηλία Τουμασάτο, εκπαιδευτικό- συγγραφέα, Δρα Ιστορίας
  • Απονομή τιμητικού διπλώματος και πλακέτας στον Γερ. Σταματάτο

 

Συντονισμός και εισαγωγή : Ηλίας Μπεριάτος αντιπρόεδρος  του Δ. Συμβουλίου του  ΙΚΙ.

 

 

Παρουσίαση βιβλίου για τις Ξηρολιθικές κατασκευές και Τιμητική διάκριση στον Γεράσιμο Σταματάτο