ΙΚΙ: Μήνυμα στο γύρισμα του χρόνου

  • Γράφτηκε από  ikifoundation.gr

Απολογισμός  2020  και Προοπτικές για το 2021

Παραμονή πρωτοχρονιάς, αποχαιρετούμε το πικρό για όλους 2020, επιχειρώντας ένα συνοπτικό απολογισμό της δράσης του ΙΚΙ στο χρόνο αυτό και    προγραμματίζοντας τις δράσεις για το 2021.

Δυστυχώς στο χρόνο που πέρασε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και των φυσικών καταστροφών, βιώσαμε πρωτόγνωρες δυσκολίες και επώδυνες καταστάσεις με αποτέλεσμα όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις που είχαμε προγραμματίσει να αναβληθούν για αργότερα   (αναφέρονται στο τέλος)

Έτσι περιοριστήκαμε σε δράσεις που έγιναν χωρίς ζωντανές εκδηλώσεις (μηνύματα, ανακοινώσεις κλπ.) οι κυριότερες οποίων ήταν οι ακόλουθες.

  

30 Μαρτίου

Ανακοίνωση του ΙΚΙ για την απώλεια του Μανώλη Γλέζου «πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης» στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο εκλιπών «έχαιρε διεθνούς αναγνώρισης και κύρους και πέρασε στην ιστορία και τη συλλογική μνήμη μετά από μια μακρά και πολυκύμαντη ζωή, πλούσια σε προσφορές και αγώνες για ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη. Ο Μανώλης Γλέζος επισκέφτηκε κατ’ επανάληψη την Κεφαλονιά μετά από πρόσκληση του ΙΚΙ και έδωσε σημαντικές διαλέξεις για το περιβάλλον (υδάτινοι πόροι) και την εθνική αντίσταση σε συνδυασμό με το κίνημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, του οποίου υπήρξε πρωταγωνιστή»ς.

 

22 Απριλίου

-Μήνυμα για την Ημέρα της Γης: (22 Απριλίου). Όπως αναφέρεται στο μήνυμα… «έχει σημασία να δούμε ποια μαθήματα έχουμε διδαχθεί από τις δράσεις των τοπικών, εθνικών και διεθνών οργανισμών για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον πάνω στον πλανήτη μας. ο άκρατος καταναλωτισμός και η παραγωγή αποβλήτων και η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών και πλουτοπαραγωγικών πόρων που έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, περιφερειακές συγκρούσεις και διατροφική ανασφάλεια..» Στις μέρες του κορονοϊού, καθώς είμαστε, ημι-εγκλωβισμένοι και αποστασιοποιημένοι, ας σκεφτούμε λίγο περισσότερο το γήινο περιβάλλον στην πολυπλοκότητα και ολότητά του».

 

29 Απριλίου

Παρέμβαση για τον εθνικό Δρυμό Αίνου και την επιχειρούμενη κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΙΚΙ  είναι ο φορέας εκείνος  ο οποίος, μεταξύ άλλων, διοργάνωσε τρεις επιτυχείς ημερίδες - συναντήσεις  επί τρία συνεχόμενα έτη (1997,1998, 1999) σε συνεργασία αρχικά με την Γενική Γραμματεία Δασών και στη συνέχεια με το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια των οποίων  καταρτίστηκε  πρότυπο  πρόγραμμα  προστασίας και ανάδειξης του εθνικού δρυμού Αίνου από το Υπουργείο...Το ΙΚΙ συμμερίζεται τις απόψεις των περιβαλλοντικών φορέων και συντάσσεται με την άποψη για απόσυρση ή/και μετάθεση της συζήτησης του νομοσχεδίου… προς όφελος όχι μόνο του Αίνου αλλά και όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας.      

 

22 Μαϊου

-Μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα  Βιοποικιλότητας  22 Μαΐου –και την Ευρωπαϊκή Ημέρα NATURA21 Μαΐου, στο οποίο γίνεται λόγος για τις «υπηρεσίες που προσφέρουν τα πάσης φύσεως οικοσυστήματα του πλανήτη που έχουν τριπλό ρόλο: περιβαλλοντικό-οικολογικό, οικονομικό-παραγωγικό, κοινωνικό- πολιτιστικό.

Στη χώρα μας και  ειδικά στα νησιά μας Κεφαλονιά και Ιθάκη αλλά και σε όλα τα Ιόνια Νησιά με την πλούσια βιοποικιλότητα σε όλες τις μορφές της (σε συνδυασμό και με την τοπιακή ποικιλότητα), υπάρχει μια επικίνδυνη τάση υποβάθμισης της φύσης, λόγω των αρνητικών  συνεπειών  που  έχουν οι  κακές πρακτικές κατά την άσκηση των διαφόρων δραστηριοτήτων.  

 

5 Ιουνίου 2020

Μήνυμα για την ημέρα περιβάλλοντος – (5 Ιουνίου)  για την  Επιβίωση και Ποιότητα ζωής στα Νησιά στο οποίο  επισημαίνεται.. ότι «η πανδημία είναι μια αφορμή για να επανεξεταστεί τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον…

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης θεωρεί ότι… σε κάθε περίπτωση ο περιβαλλοντικός στρουθοκαμηλισμός μπορεί να συμφέρει πρόσκαιρα αλλά μακροπρόθεσμα υπονομεύει σοβαρά το μέλλον του περιβάλλοντος των νησιών… Στον ευαίσθητο νησιωτικό χώρο που ζούμε πρέπει να δούμε επισταμένως  και να εξειδικεύσουμε καταλλήλως την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) στα Ιόνια νησιά και στην Κεφαλονιά –Ιθάκη».

 

17 Ιουνίου 2020

-Μήνυμα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της ερημοποίησης (17 Ιουνίου)  στο οποίο αναφέρεται ότι «Κάθε χρόνο, στον πλανήτη μας, χάνονται δισεκατομμύρια τόνοι γόνιμου εδάφους… Οι αιτίες, εκτός από την κλιματική αλλαγή είναι οι βλαπτικές ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η κακές γεωργικές πρακτικές, η υπερβόσκηση, η διάσπαρτη δόμηση, η αποψίλωση των δασών, οι πυρκαγιές, η διάβρωση του εδάφους η υφαλμύρωση των υδροφορεων κ.ά. Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) έχει επισημάνει και στο παρελθόν την ανάγκη εγρήγορσης για το σοβαρό θέμα της ερημοποίησης, ειδικά στις ορεινές ζώνες των νησιών μας και έχει διανείμει σχετικά ενημερωτικά έντυπα».  

 

21 Σεπτεμβρίου 2020

Ανακοίνωση του ΙΚΙ  για τις φετινές καταστροφές στην οποία αναφέρεται ότι «τα νησιά μας ήταν, είναι και θα είναι τόπος εκδήλωσης φυσικών και μη καταστροφών και για το λόγο αυτό χρειάζεται διαρκής φροντίδα, παρακολούθηση, ετοιμότητα  και   κυλιόμενος’ πολεοδομικός, χωροταξικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, γιατί τα σεισμικά, μετεωρολογικά, υδρολογικά  ή άλλα συμβάντα θα …συμβαίνουν πάντα αλλά και γιατί το περιβάλλον (φυσικό και δομημένο) αποτελεί το υπόβαθρο κάθε κοινωνίας και οικονομίας».

 

Ιούλιος-Δεκέμβριος  

Πρωτοβουλία για το Αρχαιολογικό Μουσείο

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί η σημαντική πρωτοβουλία του ΙΚΙ για την για τη διάσωση και αποκατάσταση του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, με τη βοήθεια και συνεργασία της κας Δώρας Μαρκάτου, ιστορικού της τέχνης, τ. αναπληρώτριας καθηγήτριας του Παν. Ιωαννίνων, εφόρου του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου.  Η πολύμηνη  δράση  συλλογής υπογραφών υποστήριξης άρχισε στα μέσα του χρόνου (πρώτη  ανακοίνωση 28 Ιουλίου) και συνεχίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο. Συγκεντρώθηκαν 210 υπογραφές από συμπολίτες μας, ανθρώπους της επιστήμης, των τεχνών και των γραμμάτων αλλά  και απλούς πολίτες, από συμπατριώτες και μη από Κεφαλονιά και Αθήνα, με σημαντική τη συμμετοχή μηχανικών και πανεπιστημιακών καθηγητών. Η έκκληση- αίτημα  για διάσωση και χαρακτηρισμό του Μουσείου ως διατηρητέου κτηρίου / νεότερου μνημείου  έχει σταλεί μαζί με τα ονόματα των συμπολιτών μας στην υπουργό και τον αρμόδιο Γ.Γ. του υπουργείου πολιτισμού.

 

Υπήρξαν και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του ΙΚΙ με αφορμή τις εξελίξεις σε θέματα φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος όπως για παράδειγμα για τον χαρακτηρισμό του σπιτιού της Ντιάνας Αντωνακάτου ως διατηρητέου. 

 

Το ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσες και όσους συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση των παραπάνω δράσεων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Στο χρόνο που ανοίγεται μπροστά μας το ΙΚΙ κλείνει 30 χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς στον τόπο μας. Με προϋπόθεση λοιπόν την ομαλοποίηση των υγειονομικών  συνθηκών,  προγραμματίζονται  κατ’ αρχάς όσες δράσεις έχουν αναβληθεί και οι οποίες  συνοπτικά έχουν ως εξής:

 Παρουσίαση βιβλίου για τον πληθυσμό της Ιθάκης.

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ)  από κοινού με την Ιόνιο Εταιρεία Ιστορικών Μελετών (ΙΕΙΜ) προχώρησαν στην  έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ιθάκης, του Καλάμου και του Καστού το έτος 1807» το οποίο θα παρουσιαστεί στο Βαθύ Ιθάκης

-Διοργάνωση και διεξαγωγή  του 19ου Επιστημονικού Συμποσίου του ΙΚΙ, με θέμα Τροχαία και άλλα ατυχήματα: Μια εθνική μάστιγα. (Έρευνα και δράση για μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο, στην κατοικία, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο) με ειδικούς επιστήμονες εισηγητές.

-Εκδήλωση για τον σπουδαίο Κεφαλονίτη Κριστιάν Ζερβό (Christian Zervos) ιστορικό και κριτικό τέχνης, εκδότη και συλλέκτη έργων τέχνης,  ο οποίος ανέδειξε το έργο του  Πικάσο και βοήθησε σημαντικά  με κάθε τρόπο τον νέο τότε Κεφαλονίτη γλύπτη Γεράσιμο  Σκλάβο.

-Τιμητική  Διάκριση στον Πέτρο Πετράτο και Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη η οποία προγραμματίζεται να  πραγματοποιηθεί στο Ληξούρι στο χώρο του νέου κτηρίου της βιβλιοθήκης.

 

Σχετικά με την επέτειο για την συμπλήρωση 30 χρόνων από την  Ίδρυση του ΙΚΙ (4-3-1992) θα γίνει προσεχώς σχετική ανακοίνωση.

Μπορεί επίσης να υπάρξουν και άλλες δράσεις - παρεμβάσεις ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής.

 

Χρόνια Πολλά- Καλή Χρονιά!

Για το  ΙΚΙ

Ηλίας Μπεριάτος

Πρόεδρος του Διοικητικού  Συμβουλίου

Ομότιμος Καθηγητής χωροταξικού-περιβαλλοντικού σχεδιασμού παν. Θεσσαλίας

 

Για αναλυτικότερες αναφορές και πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις του ΙΚΙ  μέσα στο 2020,  δείτε  στην ιστοσελίδα :  www.ikifoundation.gr   

 

  

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

 

Αίνος - Κάστρο Αγίου Γεωργίου