Gerasimos Andreatos

Gerasimos Andreatos

URL Ιστότοπου:

Το ΙΚΙ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)

Περιβάλλον και ειρήνη

Το ΙΚΙ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)

Με αφορμή την φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), είναι χρήσιμο να ξεδιπλώσουμε τις σκέψεις μας πάνω στα σύγχρονα διακυβεύματα  για  το περιβάλλον, θεωρούμενο ως πλαίσιο επιβίωσης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρωπίνων κοινωνιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη  του πλανήτη.

Το θέμα που λανσάρει ο ΟΗΕ για το 2024, αναφέρεται στην γη, ως φυσικό πόρο, και στον ρόλο της για το μέλλον  της ανθρωπότητας. Και τονίζει τη σημασία της αποκατάστασης των  εδαφών, μέσα από την  καταποέμηση της ερημοποίησης, της ξηρασίας και άλλων απειλών και κινδύνων που προκαλεί η ανθρωπογενής επέμβαση στον πλανήτη. Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, το 40% του εδάφους σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει υποβαθμιστεί, με αρνητικές συνέπειες  σε  πάνω από  3 δισεκατομμύρια ανθρώπους  εξαιτίας  της ερημοποίησης. Ακόμα χειρότερο, η πρόβλεψη που γίνεται σήμερα  είναι ότι, μέχρι το 2050, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γης θα επηρεαστούν σοβαρά από την ξηρασία.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση του ΙΚΙ για τον διάσημο Κεφαλονίτη τεχνοκριτικό Christian Zervos (Χρήστο Ζερβό)

Τη Δευτέρα το βράδυ, 19 Δεκεμβρίου 2022, έλαβε χώρα η διαδικτυακή ομιλία της της ιστορικού της τέχνης και τ. καθηγήτριας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κας Δώρας Μαρκάτου με θέμα «Christian Zervos: Ένας διάσημος Κεφαλονίτης στο Παρίσι», η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Θεοδώρα Ζαφειράτου, διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης που έδωσε το λόγο στον κ. Ηλία Μπεριάτο, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΚΙ, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στην προσπάθεια και στη δράση του ΙΚΙ με στόχο την ανάδειξη διάσημων συμπατριωτών μας άγνωστων στον τόπο μας και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στην προσκεκλημένη ομιλήτρια.

Η κα Μαρκάτου αφού αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Ζερβού, από τη γέννηση του το 1889 στο Αργοστόλι μέχρι τον θάνατό του το 1970 στο Παρίσι, ανέπτυξε με σαφή και εύστοχο τρόπο την επαφή του με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του και την προώθηση πρωτοπόρων καλλιτεχνών, όπως ήταν ο διάσημος ζωγράφος Πικάσο και άλλοι.

Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα του ΙΚΙ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

Την εβδομάδα που πέρασε έληξε η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, με θέμα «Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα». Ο θεσμός αυτός, που είναι ο σημαντικότερος της ΕΕ για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, συμπληρώνει εφέτος τα 20 χρόνια του.

Επί της ουσίας, δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε όσα επισημαίναμε με μηνύματά μας το 2019 (αλλά και το μακρινό 2004 και το 2006 !..) για το θέμα των μετακινήσεων στις πόλεις. Λύση υπάρχει και δεν είναι μονοδιάστατη, είναι πολυπαραμετρική. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται θέληση, επιμονή συνέχεια, συνέπεια και ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των τοπικών αρχών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Στα νησιά μας, το Αργοστόλι και το Ληξούρι -και όχι μόνο- όφειλαν και οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά σε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις…

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS